Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 00:00

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Επετειακή Ημερίδα «10 χρόνια Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών: Το μέλλον μιας επιτυχημένης συνεργασίας»

collage1Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Διαδικτυακή Επετειακή Ημερίδα (Web Conference) του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «10 χρόνια Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών: Το μέλλον μιας επιτυχημένης συνεργασίας» την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.

Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, αλλά και τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε διάφορους τομείς.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πολιτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Wang Qiang, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Δ. Μπουραντώνης, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου UIBE στην Κίνα Καθηγητής Wenbin Xia, ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Β. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φ. Προβατάς και ο Συν-Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών Επικ. Καθηγητής  Α. Παπαλεξανδρής.

 

Σημαντική και ιδιαίτερα επίκαιρη τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος, με αναφορά στις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των ανωτάτων ιδρυμάτων των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής φοιτητών για τα έτη 2020-2023 και στη σημασία της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας ως το κλειδί της συνέχισης της καρποφόρας συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κοσμήτορας του Ερευνητικού Ινστιτούτου στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains) του Πανεπιστημίου UIBE, Καθηγήτρια Xiaopeng Yin, η οποία αναφέρθηκε στο διεθνές εμπόριο και στους τρεις εμπορικούς συνασπισμούς στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά, ενώ ακολούθως, ο  Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Νίκος Βέττας έδωσε έμφαση στις αισιόδοξες προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια, το παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Τη σκυτάλη έλαβε η κα. Yiqing Xie, Αναπλ. Καθηγήτρια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, η οποία παρουσίασε την Πρωτοβουλία  «Μία Ζώνη, Ένας δρόμος», τις εμπορικές προκλήσεις και τις δυνατότητες που συνδέονται με την πρωτοβουλία, ενώ  ο πρώτος κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου SUSTech στη Σεντζέν της Κίνας Γ. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν από το 14ο 5ετές οικονομικό πλάνο 2021-2025 της Κίνας και τους τρεις συνδεόμενους οικονομικούς πυλώνες: της κύριας βιομηχανίας (υψηλής τεχνολογίας, οικονομικών υπηρεσιών, μεταφορών και δημιουργικής βιομηχανίας), της στρατηγικά αναπτυσσόμενης  βιομηχανίας (Πληροφοριακή Τεχνολογία Νέας Γενιάς, Βιοτεχνολογία, Πράσινη Τεχνολογία κ.α.) και της βιομηχανίας του μέλλοντος που συνδέεται με τις επιστήμες της ζωής, την εξερεύνηση της θάλασσας και του διαδικτύου του μέλλοντος.

Τον επόμενο κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της KLEEMANN Lifts στην Κίνα κ. Γιάννης Βερβερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα σημαντική επένδυση  της εταιρείας KLEEMANN στην Κίνα το 2016, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, έκανε αναφορά στο τεράστιο μέγεθος εσωτερικής αγοράς της Κίνας, στη μαζική αλυσίδα εφοδιασμού, τα ανταγωνιστικά κόστη και τις σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες για επέκταση στις ασιατικές αγορές,  στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, νομικά θέματα, επιλογή ανθρώπινου δυναμικού, επιχειρηματική κουλτούρα και γλώσσα, αποτελούν μερικά από τα εμπόδια που οι επιχειρηματίες πρέπει να υπερπηδήσουν προκειμένου να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά στην Κίνα.

Εν συνεχεία ακολούθησε η ομιλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε., Captain Weng Lin, ο οποίος ανάδειξε τη σημαντική γεωγραφική θέση του λιμανιού του Πειραιά στη ΝΑ Μεσόγειο και τη διασύνδεσή του με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο για τον ταχύ και ασφαλή εφοδιασμό της υπόλοιπης Ευρώπης με είδη και προϊόντα που διακινούνται μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Επεσήμανε δε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της εταιρείας στην ελληνική οικονομία εκτιμάται στο 0,78% του εθνικού ΑΕΠ καθώς το λιμάνι του Πειραιά έχει σκαρφαλώσει από το 2019 και παραμένει στην 4η θέση της γενικής κατάταξης των ευρωπαϊκών λιμένων στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, πίσω από το Ρότερνταμ, την Αμβέρσα και το Αμβούργο.

Ακολούθησε η ομιλία του Αντιπρόεδρου της Κυρ-Γιάννη Α.Ε., κ. Μιχάλη Μπουτάρη και η σύνοψη της σημαντικής εμπειρίας της εταιρείας στον χώρο του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Κίνας. Πέραν της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, το 2011, επέλεξε να φυτέψει ελληνικές ποικιλίες σε αμπελώνα 1.200 στρεμμάτων στο Γκανσού της  Κεντρικής Κίνας με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικού κρασιού. Παράλληλα, ως πρεσβευτής του ελληνικού κρασιού, ταξίδεψε σε 35 πόλεις, συμμετείχε σε 120 εκδηλώσεις και δημιούργησε ένα δίκτυο 70 διανομέων για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στη χώρα. Όπως ανέφερε, μεγάλη πρόκληση για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Κίνα αποτέλεσε η δυνατότητα καθιέρωσης της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στη χώρα και της παραγωγής και προώθησης κρασιών υψηλής ποιότητας.

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. στην Κίνα, κ. Γιώργος Πολυχρονίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της υλοποίησης της επένδυσης ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας σε ιδιόκτητη έκταση στην επαρχία Ανχουέι της Κίνας από την επιτυχημένη βιομηχανία πλαστικών μέσα στο 2021. Το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της επένδυσης και μεταξύ των λόγων της επιτυχίας της εταιρείας τονίστηκαν το πρωτοποριακό πνεύμα, ο ποιοτικός ανταγωνισμός, τα καινοτόμα προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς, οι υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής και ο σεβασμός προς τους συνεργάτες-εταίρους. Δεν έλειψε δε να αναφερθεί και στις προκλήσεις του μέλλοντος που συνδέονται με μια απαιτητική και καλά εκπαιδευμένη αναπτυσσόμενη τοπική αγορά, την επιθετική νέα γενιά κατασκευαστών με προϊόντα υψηλής ποιότητας, τον έντονο ανταγωνισμό τιμών, τα καινοτόμα προϊόντα και τις εξαιρετικά ταχείες αλλαγές έναντι της Ευρώπης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ενότητα συζήτησης και ερωτήσεων την οποία συντόνισε η Επικεφαλής των VAP LAW Offices, Δικηγόρος και Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια, κα Βίκυ Αθανάσογλου, καλύπτοντας ευκαιρίες και προβλήματα που προκύπτουν κατά την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην Κίνα και στην Ελλάδα, από Ελληνικές και Κινεζικές επιχειρήσεις αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες, μέσω μιας διαδραστικής συνεδρίας,  τοποθετήθηκαν σε σχέση με την εμπειρία τους και φώτισαν τους λόγους που τους οδήγησαν να αναλάβουν τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και τα οφέλη και τα εμπόδια που συνάντησαν. Όσον αφορά στους παράγοντες που ευνόησαν την επιτυχία τους, τόνισαν, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη που παρέχει η κινεζική κυβέρνηση προς τις εταιρείες και τους επενδυτές που σκοπεύουν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά στη χώρα, το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, τις υποδομές και τον σεβασμό προς τις συμβατικές υποχρεώσεις. Σημαντική πρόκληση για τις εταιρίες αποτέλεσε η ενημέρωση των πελατών και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβληθεί από τις εταιρίες προκειμένου να πεισθούν οι πελάτες να δώσουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και όχι μόνο στο κόστος. Τέλος αναφέρθηκε ότι για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπάρχει η ανάγκη ταυτόχρονης εστίασης στην υψηλή ποιότητα και στο χαμηλό κόστος.

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ευχαριστεί όλους εκείνους που παρευρέθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα, τιμώντας με την παρουσία τους τούς προσκεκλημένους ομιλητές,  καθώς και την προσπάθεια που κατέβαλε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απευθύνει επίσης εγκάρδιες ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας και σε όλους όσοι συνέβαλλαν στον σχεδιασμό και στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Μπορείτε να δείτε την ατζέντα του Συνεδρίου εδώ

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό μέσω του συνδέσμου
Youtube https://youtu.be/qVkZL22q7Xc

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευελπίδων 29, 113 62 Αθήνα: Διεύθυνση Εκπαίδευσης (5ος όροφος), Αίθουσες Διδασκαλίας (1ος-5ος)  

Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑΘηνών, Κεφαλληνίας 46, 112 51 Αθήνα (1ος όροφος): Αίθουσες Διδασκαλίας

Τηλ: 210 8226 735
Email: confucius@aueb.gr

© 2019 Business Confucius Institute Athens

Main Menu